Vaginal torrhet

Vaginal torrhet, låg libido och andra problem

De här problem är vanligare hos kvinnor än vad man kan tro. Och det är många där ute som råkar ut för dessa symtom och det är inte bara under klimakteriet som man bör vara orolig.

Det är dock under klimakteriet som torrhet i underlivet kan uppstå och det gäller den inre sidan av slidan samt de yttre genitalierna. Detta är en följd av minskad produktion av kvinnliga hormon, där det handlar främst om östrogen. Vad som händer är att flytningar minskar, slemhinnor och huden kring slidan blir tunnare och tar lättare skada. Det här är en vanligt förekommande process men många upplever den många gånger som ett typ av obehag.

Det finns fall då yngre kvinnor upplever vaginal torrhet, och är då oftast förknippat med någon typ av canceroperation där man har gått in och gjort ett kirurgiskt ingrepp som påverkat äggstockar eller livmoder. Det kan även framträda under amning efter födsel samt vid användning av preventivmedel eller perioder av överdrivet mycket stress. Vaginal torrhet kan även uppstå som en typ av biverkning efter kemoterapi, cancermedicin eller strålbehandling.

Negativt påverkan på livskvalitet

De kvinnor som lider av de här problem upplever ofta att det har en negativt påverkan på livskvalitet och obehaget gör sig många gånger påmint. Den här torrheten som är besvärlig kan även kännas vid genom andra typer av symtom så som smärta kring vaginan, någon form av klåda eller en brännande känsla kring vaginan. Det kan bli ytterligare problematiskt när man ska ha samlag då problemet gör det smärtsamt för kvinnan och det är svårt att njuta av stunden.

Det finns olika produkter för att lindra obehag, så som krämer eller produkter som är direkt framtagna för problemet, så som Repadina (www.repadina.se) För kvinnor handlar det om att hitta en lösning som passar dem och där deras livskvalitet kan förbättras samt där de kan återfå sin libido och återigen känna njutning.

Sammanfattning av symtom:

  • Klåda
  • Smärta vid samlag
  • Brännande känsla
  • Irriation

Vid vaginal torrhet och liknande problem behöver man ta itu med de hormonförändringar som ofta är boven till problemet. Östrogenet kan inte verka på samma sätt i mindre mängder och därför upplever kvinnor en minskad livskvalitet och det är viktigt att man tar itu med problemet så tidigt som möjligt. Vanligtvis är det kvinnor i åldrarna 50-60 som drabbas, men som vi tidigare var inne på så kan yngre individer drabbas efter kirurgiska ingrepp eller under perioder av hög stress.

Vem drabbas?

De finns som sagt de kvinnor som löper större risk än andra. Det finns studier som visar på att de som har fött barn löper mindre risk att drabbas jämfört med de som fött barn vaginalt. Är du en frekvent rökare bör du tänka på att rökning försämrar blodcirkulationen och bidrar till sämre syreförsörjning till olika vävnader i kroppen, där slidan inkluderas. Ett resultat av detta är att vävnaderna blir tunnare och ger upphov till hela problemet.

Infektioner

När du har drabbats av vaginal torrhet så ökar även risken för att du drabbas av infektioner av olika slag. Det kan vara allt från torrhet till att området runt slidan blir ”surare” vilket gör det lättare för svamp och bakterier att fästa och skapa problem. Det är lätt att förstå att kvinnor kan drabbas väldigt känslomässigt av de här problemen då det dagligen gör dem påminda. En person som vanligtvis är noga med hygienen och som drabbas kommer säkerligen att uppleva problemet som större och ge en känsla av det är utom ens kontrol. Därför bör varje individ så snabbt som möjligt, identifiera de olika symtom och sätta in en lösning mot problemet i ett så tidigt stadie som möjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *