torktumlare

Torka tvätt i torktumlare

När det är vackert väder ute och man har tillgång till en tvättlina utomhus är det verkligen trevligt och smidigt att hänga upp sin tvätt där. Solen torkar tvätten på nolltid och den får en särskild, angenäm doft av att torka i friska luften. Tyvärr så har Sverige ett klimat som inte riktigt tillåter snabb torktid utomhus så ofta. Det är antagligen på grund av detta som torktumlare är så populära, och man hittar dem i så gott som alla gemensamma tvättstugor, och i många hem. Förutom denna uppenbara fördel så finns det några andra anledningar till att torka sin tvätt där.

Denna hushållsmaskin fungerar på så sätt att våta kläder läggs i en trumma, som sedan snurrar medan varm luft blåser in över den. Det finns dock lite olika typer av torktumlare, de vanligaste är frånluftstumlare och kondenstumlare. Vill man göra ett så miljövänligt val som möjligt så kan det vara en bra idé att titta efter en värmepumpstumlare. Där kan tvätten torkas i lägre temperatur. Den som ibland hänger upp tvätt för att torka kan märka att tvätten blir mycket hårdare och kan irritera huden lite, jämför med om man torkar i tumlare. Man kan alltså skippa sköljmedel när man väljer att torka den i torktumlare. När man tar ut den är den redan härligt varm och mjuk, och det är en väldigt skön känsla att sätta på sig nytorkade kläder!

Självklart har det mesta en baksida, även denna typ av torkning. En torktumlare kan vara skrymmande och svår att få plats med om man bor trångt. Idag kan den som köper tvättmaskin välja en modell som har inbyggt torkprogram, och man kan på så sätt komma undan detta problem. Priset på den typ av tvättmaskin är lite högre. En annan nackdel är att energiförbrukningen är ganska hög vid alla typer av torkning i maskiner. Därför är det bra att verkligen utnyttja de dagar då tvätten kan torka ute i friska luften. Välj också en maskin med låg energiförbrukning när du köper en ny. Det kommer att göra skillnad för din elräkning!

Slutligen är det viktigt att tänka på att inte alla kläder tål torktumling. Temperaturen i trumman är hög, och många kläder riskerar att krympa eller deformeras. Följ tvättråden och lär dig vilken tvättsymbol som indikerar detta. Ofta är dock tvättråden i kläder väldigt strikta för att tillverkaren hellre överdriver dem än riskerar att kläderna förstörs. Använd sunt förnuft, och experimentera inte med kläder som du är väldigt rädd om.

Se de bästä torktumlare här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *