korsord

Tidningskrysset på dekis?

I takt med den accelererande tidningsdöden kan man fråga sig om korsordet inom kort kommer att gå samma väg. Är det slut med tuggande på pennstumpar och suddande med radergummin till förmån för klickande på mobiltelefoner och datortangentbord för dagens hjärnverkare? Det är svårt att säga något helt bestämt om detta men det verkar som om utvecklingen går mot onlinekorsord i appar och digitala media till förfång för den gamla sortens korsord som traditionellt skapats med blyertspenna och suddgummi – och lösts med samma hjälpmedel. Den klassiske korsordslösaren tycks vara en person över femtio år som argt tvingas konstatera att korsord som glatt hen så mycket genom åren nu plötsligt till stor del finns tillgängliga på nätet och inte i tidningen som levereras i postlådan varje morgon.

Men troligen är denna bild felaktig – för korsord löses inte bara av gammalt folk och skapas inte heller bara av farbröder och tanter i åttioårsåldern. Det finns precis som i så många andra sammanhang en stor spridning både vad gäller åldersfördelningen på korsordslösare som på korsordskonstruktörer.

Sveriges korsordsmakare är en sammanslutning som innefattar cirka 200 konstruktörer av korsord vilka levererar svenska kryss till alla de omkring två miljoner lösare Sverige runt som regelbundet löser deras alster, både via dator och skrivna media – även om onlinekorsord tycks vara på stark frammarsch. Vilket inte är så konstigt med tanke på den generella utvecklingstrend som råder där allt fler och fler mediala företeelser kräver sin internettska plats. Och ålderssammansättningen i dessa grupper är mycket varierande: Det finns både unga och gamla korsordskonstruktörer, precis som det finns lösare. Emellertid är det de äldre som verkar vara tvungna att anpassa sig, såväl i konstruktörsledet som bland lösarna. Det verkar onekligen som att digitala korsord är på god väg att ta över marknaden. Det finns i nuläget inte så många renodlade onlinekorsordssajter men en god gissning är att de kommer att öka i betydelse på samma sätt som filmen en gång ökade i betydelse gentemot boken.

En någorlunda rimlig gissning är väl att tidningskrysset kommer att finnas kvar så länge det finns papperstidningar att publicera dem i. Så länge inte alla tidningar försvunnit kommer säkerligen inte heller tidningskrysset att göra det – ty korsordet som sådant är lika populärt idag som någonsin även om innehållet tycks gå mot det enklare hållet, eftersom marknaden verkar efterfråga det. Men vad händer om alla tidningar blir digitala då?

Korsordet överlever, var så säker! Men korsord är som kameleonter: De anpassar sig. Om alla papperstidningar försvinner så följer korsorden med in i framtidens appar och datorer – precis som de redan gjort, även om de ännu finns även i tidningar. Och så länge det finns någon som vill lösa korsord med penna och suddgummi så kommer det säkert att finnas korsord även för dem i framtiden.

Översikt lätt korsord – hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *