Vinkyl

Optimal förvaring förbättrar vinet

Vin kan vara jättedyrt och riktigt fint vin kan vara ännu dyrare! För att man ska kunna få ut den bästa smaken ur ett fint vin gäller det därför att vinet förvaras så korrekt som möjligt, enligt konstens alla regler. Det finns nämligen många faktorer som kan förstöra eller försämra vinet avsevärt och det gäller därför att välja noga bland marknadens alla vinkylar om man inte har en vinkällare: se urvalet här.

Fem fundamentala regler

Vanligen är det fem faktorer som anses ha större påverkan än allt annat på vinets kvalitet när det kommer till förvaring av vin samt val av vinkylar:

  • Temperatur
  • Doft
  • Luftfuktighet
  • Ljus
  • Ljud (vibrationer)

Temperatur

Alla vinkännare vet att olika sorters viner bör serveras vid olika temperaturer för att vinet ska få en full smakutveckling. Exempelvis bör vitt vin serveras kylt medan rött vin bör ha rumstemperatur. När det kommer till förvaring råder dock andra förhållanden så att det till exempel kan anses vara en dålig idé att ständigt förvara vitt vin i ett vanligt kylskåp. Det sägs att vin utvecklas optimalt när det hålls i vinkylar eller vinkällare med temperaturer runt 12 grader Celsius.

Doft

Det gäller att se till så att inga omgivande dofter kan kontaminera vinet och på så vis förändra smaken. Vin förvaras ofta i glasflaskor så det är inte ovanligt att folk tror att vinet är i trygghet. Men faktum är att glas är ett levande material som mycket långsamt flyter nedåt. När det kommer till vinflaskan är det dock korken som är akilleshälen. Kork är ett trämaterial och som alla andra naturprodukter försämras den med tiden vilket gör att den faktiskt kan börja släppa in luft utan att något vin läcker ut. Att använda ett kolfilter för att undvika att märkliga dofter smaksätter vinet kan vara en god idé, eller att åtminstone se till att luftgenomflödet i förvaringsutrymmet är bra.

Luftfuktighet

Som nämnts har ett riktigt smakfullt vin förvarats utan att luft kunnat komma in flaskan. Den största risken för luftinströmning är när korken helt enkelt torkar ut och för att undvika detta är det smart att hålla koll på luftfuktigheten. Vinkylar rekommenderas ha en luftfuktighet på mellan 50 – 75% men det är en fin balansgång som råder då namnetiketter förstörs i hög fuktighet.

Ljus

Att solljus hänger samman med mognad vet nog de flesta, men detta gäller även vissa andra ljuskällor. Denna typ av mognad är inte bra för vin, de ska förvaras i totalt mörker för bästa resultat.

Ljud

Även vibrationer från ljudvågor kan försämra vinet, så välj gärna att lägga vinflaskorna på trähyllor då dessa absorberar vibrationer bra. Se även till att kompressorn i vinkylen inte brummar så högt att den riskerar att skada vinet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *