airboard

Olika namn för samma produkt

Hoverboard, Airboard, Segway, Swagway eller Mini-segway. Tro det eller ej, men detta är faktiskt olika namn för samma produkt.

Vad vi beskriver är en självbalanserande plattform med två hjul som är eldriven och kan användas som ett fordon för förflyttning av en person. Plattformen mellan de två hjulen är avsedd att stå på och fordonet styrs av passagerarens fötter, via små rörelser som fångas upp av en gyroskopisk sensor. Ibland förklarar man denna produkten som att vara en mindre version av ståhjulingen, men utan handtag, men kan också liknas vid en eldriven skateboard men med annat hjularrangemang.

Det är vanligt att man hör en hoverboard kallas för airboard, vilka båda är namn som är inspirerade av fordonets nästan knäpptysta och smidiga körning. Det känns som om man flyger fram. Egentligen så är Hoverboarden ganska nära besläktad med det mer kända fordonet Segway och därför kommer man även att stöta på namn så som Segboard, Airboard, Mini-Segway, Segway-board eller Swegway. De olika leverantörerna av denna typen av produkter hittar även på alternativa namn för att separera sina specifika produkter från alla andra återförsäljare och butiker och därför kommer du också att stöta på mer specifika namn, så som U-runner eller Oxboard. Kärt barn har verkligen många namn. Och det är just vad den är, en väldigt älskad produkt.

Namnet som man ger och använder varierar i olika länder, men också mellan olika tillverkare. På svenska så har det allmänna begreppet blivit hoverboard. På engelska förekommer även namnen self-balancing scooter eller self-balancing two-wheeled board. Begreppet hoverboard användes ursprungligen fiktivt av författaren M.K. Joseph 1967 och blev mer allmänt känd i Tillbaka till framtiden-filmerna.

Bara för att en produkt kallas något speciellt så behöver det inte betyda att den är säker. Se till att den produkt du köper har ett godkänt batteri och är CE-märkt. Det finns fall där batterier har överhettats och det har börjat brinna och detta vill man så klart inte vara med om. Om du hittar en produkt som verkar vara alltför billig, så är det säkert precis vad den är. Det är batteriet som är den allra dyraste delen i en hoverboard och hittar du någon som kostar mycket mindre än 3 000 kronor, så var vaksam. Marknaden överflödas tyvärr av billiga kopior och de kan vara både farliga under körning och även elektroniskt. Du är dock ganska väl skyddad om du handlar i svenska butiker eftersom dessa i allmänhet bevakas av en strikt kontroll och du är mer säker här som konsument, än du är i många andra länder. Dessa fördelar gäller speciellt om det finns problem med leverans eller vid skador som bör omfattas av garantin. Och här spelar det ingen roll om man kallar produkten hoverboard eller swagway.

Så om du är ute på nätet och letar febrilt efter vad skillnaden är mellan en hoverboard och en airboard, så kan du vara lugn. Det finns ingen skillnad. Det helt enkel bara olika namn för samma produkt och precis lika roliga att använda när man väl har kommit på hur man ska göra. Ha så roligt och njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *