Humor – roliga skämt, eller?

Humor är något som är väldigt individuellt och man skrattar olika mycket åt så kallade roliga skämt som man hör eller läser. Men humor kan förklaras på ett enkelt sätt som att olika situationer framkallar känslor av glädje hos människor på ett eller annat sätt. För att kunna uppfatta roliga skämt gäller det att ha ett visst sinne för humor, vilket alla människor har, fast i olika grader. Hos människorna är det sedan deras erfarenhet som sedan avgör hur roligt något sedan är.

Hitta roliga skämt på https://de-roliga-skamt.se.

Bland dessa erfarenheter som människor har finns olika faktorer som styr hur roligt ett skämt är. Det som är mest avgörande hos folk är vilken geografisk plats, mognadsnivå, kultur, kontext och utbildningsnivå hos dessa människor. Till exempel så tycker barn mest om när humorn är fysisk, så som slapsticks som är en humor som kan vara våldsam. Medan satir som humorform kräver en djupare förståelse för vad humorn riktar in sig mot och då oftast i form som kritik mot samhället. Denna typ av humor kräver då en publik som är mer vuxen.

Färdigheten att kunna vara rolig kallas för komik och inom filmens och böckernas värld kallas det för komedi. Så när man läser exempelvis en rolig historia så är det komedi man läser. Det går att dela upp humor i olika kontraster och då mellan olika element, då till exempel:

  • Det löjliga och sublima
  • När språkets symboler är oprecisa och bryter de tolkningarna som är förväntande angående symbolerna.
  • De spelregler som finns i samhället och det gapet som finns mellan dessa.
  • Den syn som man har på livet och vad andra har för syn på sitt liv.

När två eller fler av dessa element krockar i skämten, gör det att publiken vill direkt försöka rätta till sin tolkning av omvärlden. Vilket förklarar att det är bara roligt första gången man hör ett skämt.

Den legendariska Rowan Atkinson (Mr Bean) i sin föreläsning om humor, att det kan bli roligt på tre olika sätt när man använder sig av saker och dessa är:

  • Att befinna sig och vara på ett ställe som är ovanligt.
  • Genom att uppföra sig på ett oväntat sätt.
  • Att ha en storlek som är fel.

Detta gör att de roliga skämten som är visuella har minst ett av dessa tre element med.

Något som också har stor betydelse i humor är att tekniken inom humorn utvecklas hela tiden och detta gör att det som anses vara ett roligt skämt varierar mellan de olika tidsåldrarna. Eftersom ämnena och syftena ändras hela tiden. Men det finns dock alltid roliga skämt och ämnen att skoja om, som aldrig går ut ur tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *