Grenade aminosyror

Grenade aminosyror – viktigare än du tror

Grenade aminosyror, vanligare benämnda BCAA (efter engelskans branched-chained amino acids), är en mycket viktig del i vår metabolism. Människans ämnesomsättning, eller metabolism, kan grovt delas upp i en uppbyggande och nedbrytande fas. I den nedbrytande fasen så tar kroppen hjälp av vissa hjälpämnen (oftast enzymer) för att dela upp det man stoppar i sig till mer hanterbara beståndsdelar. I den uppbyggande fasen så använder kroppen de viktigaste delarna från den nedbrytande fasen för att till exempel reparera skador i kärl och hud eller för att bygga upp muskler.

BCAA har i studier visat sig vara väldigt viktiga, inte bara i de två fysiologiska processer som nämndes i inledningen, utan också i en lång rad andra metabola funktioner i kroppen. Till exempel så kan BCAA fylla en viktig funktion när det gäller hur hjärnan reparerar så kallade ”path ways” eller hur samma organ fyller på skadade områden.

För de flesta som ägnar sig åt någon form av träning så är det sedan länge känt att protein är en viktig energikälla. Detta eftersom protein är den viktigaste beståndsdelen för att bygga upp den muskelmassa som man förmodligen brutit ned genom sin träning. Tränande människor vet också i regel att protein består av en lång rad aminosyror, och dessa aminosyror kan kemiskt sett se ut på många olika sätt.

BCAA (Köp BCAA) har den fördelen att den genom sin förgrening kan bygga upp många typer av protein, till exempel de proteiner som muskler består av. Men den viktigaste funktionen som de grenade aminosyrorna har är den som energikälla.

Sist, men absolut inte minst, så måste man ta upp den viktiga påverkan som BCAA har på kroppens hormoner. Särskilt på de hormonella processer som är inblandade när det gäller träning och effektiv återhämtning. Kroppsegna hormoner som till exempel testosteron och insulin är sedan lång tid bekräftade som viktiga när det gäller uppbyggnad av muskler och god energiförsörjning till den muskelmassa som redan finns. Testosteron, vars halter stiger naturligt under styrketräning, kan få en extra höjning om man tillför grenade aminosyror innan träningspasset. Därmed kan man maximera sin kapacitet och få ut så mycket så möjligt av sitt pass.

När det gäller insulin så kan tillförsel av det här preparatet göra så att man effektiviserar även annan typ av träning, som till exempel intensiv konditionsträning. På det sättet kan grenade aminosyror alltså hjälpa till med ökad viktnedgång, fettförbränning eller förbättring av gammal hederlig ”kondis”. Satsa på grenade aminosyror om du menar allvar med din träning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *