Badrumsbelysning

Badrumsbelysning

Har du ett nyrenoverat badrum men upplever att det valda kaklet inte gör sig till rätta? Kanske så känns badrummet dystert och kallt? Du har förmodligen missat den viktiga men ofta förbisedda detaljen: Badrumsbelysning.

Allmän badrumsbelysning

Om du med omsorg har valt ett dyrt och vackert kakel eller klinker, så bör du vara lika omsorgsfull i valet av badrumsbelysning och dess placering. Beroende på ditt badrums interiör och färgkod varierar det optimala ljuset för just ditt badrum. Ett gulaktigt ljus passar utmärkt för dig som vill uppnå en varm och mysig känsla när du exempelvis tar ett avkopplande bad efter en dag på jobbet. Men om du hellre vill uppnå en fräsch, sofistikerade och avskalad känsla rekommenderas ljus med en kall ton. Olika toner på lamporna påverkar den allmänna badrumsatmosfären.

Belysning i dusch

När du står i duschen är det väsentligt med bra belysning, dels för att inte ramla men också för en skön miljö. Använd exempelvis spotlights i taket och placera den vattentäta belysningen ovanför duschen.

Spegelbelysning

De flesta spenderar mycket tid i sitt badrum. Man borstar tänderna, tvättar ansiktet, sminkar sig och letar efter gråa hårstrån. Det är därför avgörande med bra belysning. Ett bra tips är att placera en ljuskälla precis ovanför spegeln och sedan fästa en liten förstoringsspegel på väggen med ett starkt och kallt ljus – för att verkligen kunna ta de där näshåren.

Genomtänkt placering

Om du har en jacuzzi i badrummet så kanske du vill uppmärksamma den lyxiga detaljen. Belysning i jacuzzin ingår ofta, men centrera badet med spotlights ovanför och runt kanterna för att skapa ett inbjudande yttre.

En stark och lite större lampa i taket brukar de flesta ha i samtliga rum, men det är lika viktigt att ha i badrummet. Anledningen är att du ska kunna städa ordentligt och se alla detaljer, och att du ska kunna piggna till i duschen på vintermorgonen.

Ljuskällor i skrymslen av badrummet ger intrycket av ett större badrum. Använd alla hörn och kanter för att maximera den yta som finns. Placera ljuskällor och kanske en växt eller mindre förvaringslåda i de hörn som oftast inte kommer till användning. Det ger intrycket av ett genomtänkt och snyggt men likväl funktionellt rum.

Att kreera och vara uppfinningsrik med ljus kan leda dig till något fantastiskt. Låt olika ljuskällor skapa ett dynamiskt badrum, där du själv väljer vilka lampor som ska vara tända för den känsla du vill uppnå. Det är stor skillnad på att vilja skapa en romantisk stämning och vara redo för en kakelrengöring. Fundera om dimmers kanske är något för dig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *